keskiviikko 11. helmikuuta 2009

Hyvätapaisia

Nyt tarvitaan porkkana! Viime aikoina esikoisella ja keskimmäisellä on "mopo keulinut" kerran jos toisenkin, milloin mistäkin asiasta ja äiti ja isä ovat joutuneet turvautumaan erilaisiin sanktioihin, kuten "kaverikieltoon" ja "tietsikkapeli- ja videokieltoon". Näin tähän ruudulle kirjoitettuna näyttävät kamalan kielteisiltä ja ikäviltä jutuilta, mutta semmoisiahan rangaistusten vähän niinkuin kuuluu ollakin. Tämmöisiin ratkaisuihin päädytään mm. silloin kun ei tulla kavereiden luota sovittuun aikaan pois tai tehdään muita omapäisiä ratkaisuja, kuten jäädään muina miehinä kaverin saattoreissulta kaverille leikkimään tai hukataan ja rikotaan leluja tai pelejä pelkkää huolimattomuutta, joskus tahallaankin. Keskimmäinen keksi mm. nuolla (!!!) cd-levyjä ja liimata ja "luistella" niillä sitten pitkin ikkunaa. Samoin useammasta kuin yhdestä pelistä on erinäisiä osia hukassa, kun niitä ei heti pelaamisen jälkeen olekaan palautettu suoraan laatikkoon. Sopimuksista kiinni pitäminen on joskus tosi vaikeaa eikä keskinäinen kanssakäyminenkään aina ole ihan mutkatonta. Tuttu juttu?!

Se porkkana... Ainaiseen sanktioiden keksimiseen kyllästyneenä päätin vaihteeksi ottaa käyttöön klassisen "hyvän käytöksen listan", johon aina hyvin käyttäytyessään/sopimusta noudattessaan saa yhden tarran ja 30 tarraa kerättyään saa sitten valita kaupasta mieleisensä tehtäväkirjan (esikoisen toive). Yhdessä mietittiin, mitä hyvään käytökseen kuuluu ja kerrattiin meidän perheen yhteisiä pelisääntöjä. Lopuksi allekirjoitimme jokainen listan juhlallisesti asiaan sitoutumisen merkiksi.

Lista otettiin innolla vastaan ja tarrojakin on jo parin päivän aikana kertynyt ihan mukavasti. "Sopimusrikkomukset" ovat vähentyneet huomattavasti. Mikä hauskinta, esikoinen päätti, että myös äidillä ja isällä on vähän preppaamista ja teki meitä varten oman listan, johon pääsi mukaan myös pikkusisko (5 kk). Sitä en ole vielä kysynyt, mitä me saamme, sitten kun 30 tarraa on tienattu, mutta tähän mennessä meillekin on tarroja kertynyt ihan mukavasti mm. "siks kun te ootte niin kivoja".

Meillä on nyt siis koko perheen yhteinen projekti, saas nähdä kuinka hyvätapaisia meistä vielä tulee! Tarrojen kerääminen yhdessä on tosi nastaa! :o)

Ei kommentteja: