lauantai 28. helmikuuta 2009

Nuttuja etiopialaisille vauvoille

Edit (5.2.2010):

Koskapa Nuttuja etiopialaisille vauvoille -haaste on levinnyt ilokseni tosi laajalle blogistaniaan ja usein linkitetty blogiini, katson velvollisuudekseni päivittää uusimmat tiedot vihdoin myös tänne:

Virallinen nuttusivu sekä ajankohtaista tietoa projektista ja nuttujen uuden lähetysosoitteen ja -ohjeen löytyy sivulta http://www.tuppurainen.fi/blogit/category/nuttu/.

Liity ihmeessä myös Facebookin Nuttu-ryhmään!

Lisätietoja nutuista voit tiedustella Pirkko Tuppuraiselta, pirkko.tuppurainen@sekl.fi.

Nuttuterveisin, Sirisan

------------------------------------------------------------------

Nyt kun Martat kutovat villasukkia juhlavuotensa aikana syntyville "kotimaisille" vauvoille, haastan sinut, hyvä lukijani, mukaan nuttuprojektiin, jonka kohteena ovat etiopialaisessa Airan sairaalassa syntyvät vauvat. Löysin haasteen lähetysaikakauslehti Vie Sanomasta ja olen ollut sähköpostitse yhteydessä Airan sairaalassa työskennelleeseen Pirkko Tuppuraiseen. Hän on luvannut toimia yhteyshenkilönä ja huolehtia nuttujen toimittamisesta eteenpäin sairaalaan ja vauvaperheisiin. "Kuuma ryhmä" aikoo ryhtyä urakoimaan nuttuja, toivottavasti sinäkin innostut asiasta!

Sitten varsinaiseen haasteeseen:

KUDO NUTTU ETIOPIALAISELLE VAUVALLE

Etiopiassa, Airan sairaalassa, otetaan mielellään vastaan vauvoille ja erityisesti keskosvauvoille kudottuja villanuttuja. Jos nuttuja olisi tarpeeksi paljon, vauvat saisivat oman nuttunsa mukaan kotiin lähtiessään. Nutun kutomiseen ei kulu paljon aikaa ja ohje on helppo. Seuraavan ohjeen on suunnitellut lähetystyöntekijä Pirkko Tuppurainen Nalle-langalla kudottavaksi (muita lankavaihtoehtoja esim. Novitan Wool ja Tenneesee). Sen teko sujuu niiltäkin, jotka eivät ole aikaisemmin paljon kutoneet.


kuva: Helena Räisänen

Ohje:

  • Luodaan 70 silmukkaa.
  • Kudotaan kaksi oikein kaksi nurin yhteensä 22 cm.
  • Sen jälkeen kudotaan aina oikein neulosta 24 silmukalla puikon alusta, kaksi oikein kaksi nurin 22 silmukalla puikon keskeltä ja aina oikein 24 silmukalla puikon lopusta, yhteensä 3 cm.
  • Kolmen sentin jälkeen päätetään keskimmäiset 22 silmukkaa ja kudotaan kumpikin olka erikseen aina oikein neuletta, kumpaakin noin kuusi cm.
  • Seuraavalla kerroksella kudotaan puikon alussa olevat 24 silmukkaa oikein. Sen jälkeen luodaan 22 uutta silmukkaa keskelle ja kudotaan taas puikon viimeiset 24 silmukkaa oikein.
  • Seuraavilla kerroksilla kudotaan puikon reunoilla olevat 24 silmukkaa aina oikein, ja keskellä olevat uudet 22 silmukkaa kaksi oikein kaksi nurin, yhteensä 3 cm.
  • Sitten siirrytään kutomaan koko puikollinen kaksi oikein kaksi nurin neuletta, jota tehdään taas 22 cm.
  • Tuloksena on pitkä pätkä neuletta, jossa on nelikulmainen pääaukko keskellä.
  • Viimeiseksi ommellaan sivusaumat yhteen. Käsille jätetään sopivan kokoiset aukot.

(Edit 5.2.2010)

PSST. Jos haluat tehdä nutun mieluummin pyörönä, täältä löytyy siihen hyvä ohje.

HUOM!
Nuttujen uuden lähetysosoitteen ja -ohjeen löydät täältä.

PS. Pakkaa tarkalleen kilon tai kahden kilon paketti, jos nuttuja on enemmän. Lähetä aina Economy -pakettina. Paketteja ei tarvitse kirjata. Näin pääset halvemmalla.

Lähteet: Vie Sanoma 1/2009, Pirkko Tuppurainen

41 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Moikka!

Tosi hyvin edistynyt taa sun blogi. Hauska lukea naita sun kirjoittamia juttuja taalla, sulla on todellakin sana hallussa! :) Laita tanne viela lisaa kuvia valmiista toista joita oot tehnyt, silla ne on ihastelemisen arvoisia!

Paljon halauksia sinne rakas "isosikko"! :)

T: Elina

Turre kirjoitti...

Hoo, kiva blogi! :) Aion ite kutoa tollasia nuttuja heti ku koulutöiltäni ehdin. Tai useimmiten siinä käy kyllä niin, että mitä enemmän läksyjä, sitä enemmän teen kaikkea muutaki siinä sivussa. ;) Siukkuja sinne!

Sirisan kirjoitti...

Tackar och pockar! Nuttuja kehiin!

Pitäisköhän aloittaa pikkusiskon pyytämä kuvakavalkadi vaikka siskon seljästä...

Siu teille molemmille!

Anonyymi kirjoitti...

Eikö tossa nutussa tarvita hihoja?

Sirisan kirjoitti...

Ilmanala lienee sen verran kuuma, että hihoille ei liene tarvetta. Malli on käytössä hyväksi havaittu!

Anonyymi kirjoitti...

HIeno idea! Laitoin omaan blogiini linkin tähän postaukseen ja aion ainakin itse osallistua.

Hyvää Naistenpäivää!

"pappi puikoissa" kirjoitti...

Hienoa tuo nuttujuttu! Eiköhän täältäkin muutama irtoaisi...

Palaga kirjoitti...

Toihan on hieno juttu! Taisin itsekin lukea Lähetyssanomista tuosta asiasta.
Lupasin neuloa sukkia Marttojen kanssa, mutta aina se jokunen nuttukin syntyy.

Anonyymi kirjoitti...

Haaste vastaanotettu. Yritän saada Ounelasetkin(Ounen seudun neulojat porukalla mukaan.

Tupuna kirjoitti...

Heippa!

Laitoin Resoriin haasteen ja linkin blogiisi!

Aion itse ainakin osallistua.

Anonyymi kirjoitti...

Laitoipa minäkin linkit tästä tempauksesta blogiini .

Sirisan kirjoitti...

Hienoa! Surffasin teidän kaikkien sivut läpi. Kyllä nyt syntyy nuttuja!

Ensimmäinen nuttu punaisesta Tennesseestä itsellänikin pian täällä valmis.

Anonyymi kirjoitti...

Minun blogissa on käyty keskustelua Nalle-langan karheudesta..eli onko se ollenkaan sopiva vauvan paljaalle iholle? Aion itse käyttää Woolia.

Sirisan kirjoitti...

Hei Seijasisko!

Samaa keskustelua on käyty Novitan sivuilla. Wool on varmasti miellyttävämpi iholla kuin Nalle, riippuu niin paljon lapsesta, mitä kenenkin iho kestää. Omat lapseni pystyvät kyllä käyttämään Nallea ihan paljaallakin iholla. Mutta Wool tai sitten joku puuvillalanka kuten Tennessee on varmasti varmempi vaihtoehto.

Anonyymi kirjoitti...

Kiva idea! Onkohan projektilla joku aikataulu ja onko luvallista käyttää jotain muuta kuin Novitan lankoja? Mielelläni olisin mukana!

Anonyymi kirjoitti...

Samaa mietin kuin Susukin tuossa edellä. Kuinkakohan kauan tuossa osoitteessa vastaanotetaan näitä nuttuja? Koko tämän vuodenko?
Tämä on aivan ihana hyväntekeväisyyskohde. Kiitos kun kerroit. Aloin jo neulomaan... :)

Anonyymi kirjoitti...

tää taitaa lähtee tähän tempaukseen mukaan....

kuinka paljon (noin) menee lankaa yhteen nuttuun??

Leena kirjoitti...

Sen verran olen ymmärtänyt nuttuprojektista, että nuttujen tarve Etiopiassa on jatkuva. Langan ei tarvitse tietenkään olla myöskään Novitan lankoja, mutta niitä on melkein kaikkien saatavilla. :)

Hienoa Sirisan, että laitoit tämän tänne kaikkien nähtäville! :)

Sirisan kirjoitti...

Susu, Zaro, Leena & Lentokala:

Lentokala jo oikeastaan vastasikin puolestani, mutta siis ihan mikä ja minkä merkkinen lanka tahansa toki käy. Ohje on vain tehty noille haasteessa mainituille langoille.

Itse olen tekemässä ensimmäistä nuttua Novitan Tennesseestä 4 puikoilla, viimeisiä viedään ja näyttäisi, että just ja just 100 g riittää.

Varsinaista aikataulua ei ole. Nuttuja on tehty jo pidemmän aikaa ja voi tehdä edelleen hamaan tulevaisuuteen. Tarve on tosiaan jatkuva.

Tässä itse asiassa osoite, josta voi lukea lisää nutuista ja Airan sairaalasta (harmi, kun ei voi linkata): http://www.uusitie.com/fin/etusivu/uusin_lehti/?id=20&selectedNumber=212&selNews=1078

Haaste kiirii ympäri "blogistaniaa". Hienoa, että olette ottaneet sen vastaan!

Malli45 kirjoitti...

Moi, laitoin kuvan sivupalkkiini. Olen tehnyt yhden ja kaksi muuta on tekeillä. Eka on vaiheessa, siitä taitaa tulla paituli 2v koossa.

Sirisan kirjoitti...

malli45: Se sun tekemäsi setti on tosi suloinen! Ja kovin aidon näköinen oli nutun sovittajakin!

Mäkin kokeilen seuraavaksi tehdä nutun pyörönä. Siihenhän löytyy tosiaan hyvä ohje langanpäitä-blogista (http://langanpaat.blogspot.com/2009/03/haaste-vastaanotettu-ja-jatketaan.html).

Ixu kirjoitti...

Hei!

Kaksi nuttua on valmiina ja pakattu, mutta ryhdyin ihmettelemään tuota osoitetta. Onko tuo tosiaan ihan vain
nimi
postilokero
maa
manner

Sirisan kirjoitti...

Hei Ixu!

Anteeksi, kun vastaan vasta nyt. Huomasin kysymyksesi vasta äsken. Kyllä se osoite on tosiaan noin simppeli. Eikun paketti postiin vaan!

Kiva kun osallistuit!

Anonyymi kirjoitti...

Sirisan :osaatko vastata voiko lähetykseen laittaa muun mallisia vauvanuttuja kuin ánnettu malli. Me neulotaan Ounelaisten kanssa porukalla nuttuja? Sellaistakin minulta kysyttiin ja en oikein osannut vastata?

Ixu kirjoitti...

Hips!

Kun aikani surffasin ennen pakettini postitusta, niin löysin tuohon osoitteeseen yhden pikkuisen lisäyksen...

Postilokeron jälkeen tulee kaupunki eli tässä tapauksessa Addis Abeba

:)

Tarleena kirjoitti...

Haaste myös vastaanotettu, löysin sivuillesi KaSilin blogin kautta. Näin jutun tästä seurakuntamme seinällä, mutta en ole ehtinyt kopioida sitä. Parempi näin, nyt sain ohjeen suoraan itselleni.

Sirisan kirjoitti...

Kiitos Ixu! Kauhukseni nyt vasta tajusin, vaikka olen tuota osoitetta useampaan kertaan tavannut, että osoitteesta todellakin puuttui Addis Abeba. Olin sen Novitan sivuille laittanut ihan oikein, mutta tänne tekstiä kopioidessani se on jostain syystä jäänyt vahingossa pois. Nyt se on lisätty ja osoite on täysin oikeassa muodossaan. Pahoittelen kömmähdystäni!

Seijasisko: Kyllä sinne varmasti muunkin näköisiä nuttuja otetaan vastaan.

Tarleena: Kiva, kun tulet mukaan!

Anonyymi kirjoitti...

c'est un très bon modèle !
Bravo !
=dhelene=

Katiija kirjoitti...

Otin haasteen vastaan ja linkitin tämän sivun blogiini!!

Joulumuori kirjoitti...

Otan haasteen myös vastaan! Ja levitän sanaa ja lisään linkin omaan blogiini. :)

Merja kirjoitti...

Hei! Jotkut olivat epäilleet Nallen sopivuutta vauvalangaksi. Meillä käytetään nyt 2 kk vanhalla vauvalla villavaippahousuja, jotka pakostikin ylettyvät lahkeista ja vyötäröltä paljaalle iholle. Lanka siis 100 % villaa. En ole havainnut iholla mitään ärsytystä, joten uskoisin Nallenkin sopivan vauvoille. Meillä on myös Nallesta tehty neuletakki käytössä, mutta se ei ole ihon kanssa kosketuksissa muuta kuin pääntiestä. Siinäkään en ole kuitenkaan huomannut ärsytystä. Varmasti riippuu vauvasta, että miten iho reagoi. Uskon kuitenkin, että myös Nallesta tehdyt nutut ovat tarpeen!

Sirisan kirjoitti...

dhelene: Merci beaucoup! C'est ne pas mon modéle, mais je l'adore aussi

Katiija ja Joulumuori: Hieno homma! Tervetuloa joukkoon!

Merja: Kiva, kun sinäkin nuttuilet. Olen samaa mieltä kanssasi. Vauvat reagoivat villaan varsin eri tavoilla. Nuttuja kehiin vaan!

NinnuLi kirjoitti...

Moikka ! Sattumalta löysin sivuille ja heti alkoi puikot viuhomaan. Kiva kutoa hyvän asian puolesta.
Nyt olisinkin kysynyt, että minkä kokoisia nutuista on tullut ? Ensimmäinen osa näyttää niin kapealta.. Olen kutonut novitan vauvalangalla ja 3½ puikoilla.

Joulumuori kirjoitti...

Oma nuttu valmis! http://joulumuor1.blogspot.com/
4 päivää tuon tekemiseen meni, kun oli vapaapäiviä töistä. Mukavasti sujui pääsiäinen. :) Ja ehdin tehdä pihatöitäkin.
Otin tuon kuvan ja siinä nuttu on Baby Bornilla päällä, jalat peittyy. Omani tein jostain oudosta "jämälangasta", tosi pehmeetä, 4:n puikoilla.

Päivi kirjoitti...

Nyt myös Kokkolanseudulla kerätään nuttuja, eli jos ei halua itse niitä postittaa perille Etiopiaan, niin seurakunnan kautta ne kyllä menevät yhteispostituksella.

Juttua löytyy lisää Kokkola-lehden näköislehdestä:
http://www.kokkola.net/epaper/ad22136251.htm

Taitaapa käydä niin, että neulasen minäkin edes yhden, kun homma noin helpoksi tehdään :)

Villiviini kirjoitti...

Minä myös ilmoittaudun nutunneulojaksi. Ei tämän helpompaa ohjetta voi ollakaan! "Eksyin" tänne ja tulen toistekin.

Päivi kirjoitti...

Nyt on eka nuttu valmiina ja jonkinmoinen kuvakin siitä. Luulempa, että teen vielä toisenki...

Raitsu kirjoitti...

Hei!
Osallistun myös tähän ja laitoin omille sivuilleni tietoa asiasta ja linkitin tämän sivun blogiini.

Pintse kirjoitti...

heips!

Vieläkö noita nuttuja voipi tehdä??

Hilkka kirjoitti...

Minuakin kiinnostaa tietää, että vieläkö näitä nuttuja voisi tehdä? Minä voisin hyvin muutaman tehdä, kun on noita lankojakin kertynyt kaapin pohjalle :)

Sirisan kirjoitti...

Hei kaikki!

Minulta on näköjään jäänyt aika monta kommenttia huomioimatta. Kävin juuri päivittämässä tekstiin ajankohtaiset tiedot Nuttu-projektista, linkin virallisille Nuttu-sivuille, uuden lähetysosoitteen ja -ohjeen yms.

Nuttuja otetaan siis edelleen ilomielin vastaan! Ei muuta kuin puikot suihkimaan.

Tosi mahtavaa!